Artemia Salina

Artemia hobiciler için vaz geçilmez besin kaynağı olmuştur. Bu gözle bakılmış yumurtalarından çıkartılmaya çalışılmıştır. Üzerine birbirinin kopyası ve hep makale ortalıkta gezmiş durmuştur. Dikkatli incelediğimizde hiç sanmadığımız kadar sevimli canlılar olduğunu görüyoruz. Bu belkide bizim bir hatamız olarak kalacaktı, ancak artık biliyoruz ki artemialarda sevimli canlılar. Yem olmalarına bizler açısından bir engel teşkil etmese de, doğalarında da bu zincirin halkaları olsalarda sevimli olduklarını bilmemizde yeterli olacaktır.

  

Artemia çıkarılması küçük yaşlarda hobicilere eğlenceli olarak aşılanmaya çalışıyor. Küçük yaşta canlıların yaşam döngülerini öğreniyor ve ilerde konulara daha bilimsel bakabilen bir hobici toplumuna sahip oluyorlar. Bu işlemler için kolay ve cazibeli ekipmanlarda üretilmiş ve çeşitli yan aparatlar ile desyeklenmiştir. Bir gün bizim esnafımızda plastik bitki ithaline verdiği önemi bu ekipmanlara verecek, bizler sabırsızlıkla bekliyor olacağız.

  
Artemia yumurtaları kolayca çıkarılabilecek yapıda olduklarından hobinin başlangıç aşamasından itibaren kullanılabilir.

Artemia NEDİR?

Artemia dünyaya 100 milyon yıl önce çıktı ve bu sürede çok evrimsel değişiklikler geçirdi.



Yaşam döngüsünü çizelgeden görebilirsiniz. Yumurtadan çıktıktan sonra bir var olma mücadelesi başlar.

Artemialar yumurtadan ilk çıktıklarında ortalama 12 saat beslemezler. Bunun sebebi ağız ve anüsleri kapalıdır. Bu süre geçtikten sonra beslenmeye başlarlar. Mikro algler ile başlayan bir besin zincirine dahil olurlar.
 

Mikroskop altında görünüm.



3 mm ve 1,5 cm arasında yaş ve çevre koşullarına bağlı olarak büyüyebilirler. Suyun tuzluluk oranı büyümeyi tetikleyen en büyük unsurdur. Tuzluluk oranı yüksek bölgelerdeki artemialar düşük yoğunluktaki bölgelerde olanlardan daha büyük oldukları görülmektedir. Bunun sebeb olarak daha zengin içerikteki besin zincirinin tuzlu sularda yoğun olması gösteriliyor.



Yumurtalar nemli ortamda bir mücize olan yağmurları bekliyor. Kuraklık var ve onlar şimdilik yaradanın mücizelerinden birinin olağan şekilde gelmesini bekliyor.

Artemia ile aynı aileden olan bazı türler üzerinde tartışmalar ve farklı fikirler bulunmaktadır. Genel olarak benzer yapıda olan olan türler bulunmaktadır. Artemia zengin besin değeri yüzünden hobicinin hep terciği olmuştur. Bazı balık türlerinin yavrularının alınmasında ve büyütülmesinde büyük önemi vardır.


Yaşam alanları hakkında ne düşünüyorsunuz denizler ve okyanuslar ? ama değil tuzlu göllerde ve yamur mevsimlerinde yine bu içerikteki göllerde yaşayabilirler.

Tuz miktarının çeşitli olduğu ortamlarda çeşitli varyasyonlarıyla hayatlarını sürdürürler. Sudaki  tuz içeriği litre başın 300 gram ve üzerinde olabilir ve taze kullanılabilir. Bu aşırı değişikliklere uyum sağlamak için gerekli evrimi geçirmiş ve kendi vücut  ozmotik basınç düzenleme özelliklerini geliştirmişlerdir.



Doğal yaşam alanlarından bir kesit. Renkleri besin zincirine bağlı olarak kırmızı tonda.

Artemialar yaşam mücadelesinde büyük bir kapasiteye sahiptir. Dünyanın Kurak toprakları üzerindeki sularda bulunabilirler. Soğuk sularda bile yaşarlar, ancak bunun bir sebebi var... Bu sebeb saldırgan balıklardan uzaklaşmaktır. Suyun giderek artan tuzluluk oranıyla karşı karşıya kalan ( proteinin vücut dokuları için ve kanda oksijen taşımak için) bu küçük canlılar Hemoglobin sentezini artırırlar.



Artemia franciscana:En yaygın dağıtılan ve üretilen bu türün bulunduğu ülkeler arasında Türkiye'de var.

Amerika menşeli dünya çapında bulunabilir.  Artemia parthenogenetica, İtalya, Yunanistan, Türkiye, İspanya, Güney Fransa'da bulunabilir. Artemialar doğrudan ışığa yönlenmek çabasındadır. Sebebi ışık kaynağındaki alglere ulaşma çabasıdır.


Artemia Salina

Artemia hobiciler için vaz geçilmez besin kaynağı olmuştur. Bu gözle bakılmış yumurtalarından çıkartılmaya çalışılmıştır. Üzerine birbirinin kopyası ve hep makale ortalıkta gezmiş durmuştur. Dikkatli incelediğimizde hiç sanmadığımız kadar sevimli ...